×

Registrera dig som ny användare

Rekrytera medvetet

Det kan vara tidskrävande och svårt att genomföra rekryteringar med ett resultat som motsvarar behoven. Många företag upplever att de har svårt att hitta kvinnliga kandidater då de annonserar för en ledig tjänst. Det kan då handla om att både rekrytera personer med specifik kompetens och skapa en jämnare könsfördelning på arbetsplatsen. Företaget ser då gärna kvinnliga sökanden, som det ibland står i jobbannonser.

Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, tipsar om hur rekryterare når ut till nya sökanden. Det är viktigt att hålla kravlistan i jobbannonsen kort. En lång kravlista ses som begränsande.

Många kvinnor upplever att de behöver behärska alla områden för att överhuvudtaget ansöka, framförallt om jobbannonsen innehåller begrepp som expert och mycket goda kunskaper. Det är då bättre att vara tydlig med kvalifikationerna som verkligen krävs och utöver det vad som är meriterande.