×

Registrera dig som ny användare

Flexibilitet = nöjdhet ?

Viljan att integrera jobb och privatliv tyder på att det blir viktigare att göra någonting meningsfullt med sin tid. Idag jobbar vi även mer gränsöverskridande där integritet luckras upp allt mer i arbetslivet. Den du är privat avspeglar även dig på jobbet i högre utsträckning idag. Det gör att dina intressen och hjärtefrågor styr hur och vem du arbetar för.

Tidigare har utgångspunkten varit att anpassa privatlivet efter jobbet. Idag har det istället blivit att våra privatliv styr hur vi lägger upp vårt jobb. Vi kan i större utsträckning jobba när och var vi vill. Att få jobba flexibelt är nästan ett grundkrav idag då synen på arbetslivet har förändrats. Det viktigaste är istället om man kan leverera och att man klarar de uppsatta målen.

Detta innebär även att klimatet blir tuffare då tempot ökar och den egna prestationen blir ännu mer avgörande snarare än den kollektiva insatsen. Det ställer även högre krav på arbetsgivare då individen får möjlighet att utvecklas snabbare och arbetar mer effektivt. Att hitta en balans blir dock avgörande för ett hållbart arbetsklimat då individen är just individen. Flexibilitet är inte lika med nöjdhet för alla. Ibland ska man också få nöja sig.