×

Registrera dig som ny användare

Prao är viktigt!

Gästinlägg Shanti, praktikant

PRAO -Praktisk Arbetslivs Orientering

Jag går i åttan i grundskolan och har därför praktiserat de två senaste veckorna på två olika ställen, Transfer jobb och Filippa K. Jag hade aldrig tidigare gjort något liknande och var väldigt spänd. Jag förväntade mig inte mer än att jag skulle få hjälpa till med lite pappersarbete. Men det var mycket fler roliga saker som jag fick testa på och jag lärde mig mycket av de stora kontrasterna mellan de två arbetsplatserna och inte minst kontrasten från skolmiljön. Jag är glad att jag valde två så pass olika praoplatser som jag gjorde. Jag fick en bild av hur olika det ser ut på olika arbeten och hur man kan jobba på olika sätt.

Jag fick göra allt från att vika kläder, stå på ett lager och sortera kläder, gå ärenden som att gå och handla mjölk och städverktyg, följa med på kundmöten, sitta med på ett veckomöte, sitta med vid kundsamtal, ge feedback till deras hemsida etc.

Jag fick lära mig att det är ett måste att ta ansvar och passa tider på vilken arbetsplats man än är på. Jag upptäckte också att man är självständig på ett helt annat sätt än vad man är på en skola. På en arbetsplats finns det ingen lärare som kontrollerar att du gör rätt eller säger åt dig hur du ska göra saker. På en arbetsplats är det upp till dig hur pass bra och effektivt du jobbar.

Jag tycker verkligen att min praotid har gett mig mycket som jag kommer bära med mig tills det är dags för mig att arbeta, det har även gett mig en riktig bild av hur det ser ut på jobben idag. Jag tycker att prao är en viktig och rolig upplevelse som alla skolor borde ha i undervisningssyfte, man lär sig otroligt mycket på den korta tiden. Jag tycker också att det är viktigt att man lägger ner lite tid på att hitta praoplatser som man är nyfiken på eller som  man tror att man skulle trivas på. Jag tror att det är super viktigt att de unga ger sig ut på praktik för att kunna lära sig om vad man gillar och vad man inte gillar för att minska risken att man ångrar vilket arbete och utbildning man valt.